Sesungguhnya mereka telah mendustakan kebenaran (Al-Quran) ketika ia sampai kepada mereka. Oleh itu, akan datanglah kepada mereka berita (yang membuktikan kebenaran) apa yang mereka selalu ejek-ejek itu (iaitu mereka akan ditimpa bala bencana).
(Surah Al-An'aam, Ayat 5)

Saturday, May 14, 2011

Jawaban bagi teks " Bani Umayyah Melaknat Ali di Atas Mimbar "

Bukti tradisi mengutuk Ali boleh ditemui dalam jumlah buku yang banyak dan ditulis oleh para ulama terkemuka Ahl'ul Sunnah. Buku Tarikh, Sirah dan hadis yang penuh dengan fakta bahawa Mu'awiya memperkenalkan bidah dari mengutuk Imam Ali (as). Kenyataannya adalah bahawa ulama terkemuka Ahl'ul Sunnah telah meriwayatkan bahawa Imam Ali (as) memang dicerca pada masa pemerintahan Banu Umayyah atas arahan khusus dari Muawiyah. Akan disajikan anda senarai rujukan di mana anda dapat berfikir secara terbuka untuk memutuskan apakah memang ada asas bagi tuntutan golongan yang suka menipu .

Muawiyah meminta Sa'ad untuk mengutuk Ali (as)


Kita membaca dalam kitab Sahih Muslim:

عن عامر بن سعد بن أبي وقاص, عن أبيه, قال أمر معاوية بن أبي سفيان سعدا فقال ما منعك أن تسب أبا التراب فقال أما ما ذكرت ثلاثا قالهن له رسول الله صلى الله عليه وسلم فلن أسبه لأن تكون لي واحدة منهن ...

Hadis ini telah diriwayatkan pada kuasa Shu'ba. Amir b. Sa'd b. Abi Waqqas dilaporkan pada pihak berkuasa ayahnya bahawa Muawiya b. Abi Sufyan melantik Sa'd sebagai Gabenor dan berkata: Apa yang menghalang anda menyalahgunakan Abu Turab (Sayidina Ali), lalu dikatakan: Ini adalah kerana tiga perkara yang saya ingat Rasulullah (saw) pernah mengatakan kepadanya tentang aku bahawa aku tidak akan menggangu dirinya dan bahkan jika saya menemukan salah satu daripada tiga perkara bagi saya, akan lebih sayang padaku daripada unta merah. Aku mendengar Rasulullah (saw) berkata tentang 'Ali sebagai yang ditinggalkannya hrin dalam salah satu peperangannya (perang Tabuk). "Semua berkata kepadanya: Rasulullah, kau tinggalkan aku di belakang bersama-sama dengan perempuan dan anak. Kemudian utusan Allah (saw) berkata kepadanya: Apakah kau tidak puas dengan menjadi kepada aku seperti apa yang Nabi Musa kepada Harun tetapi dengan pengecualian bahawa tidak ada kenabian setelah aku. Dan aku (juga) mendengar dia berkata pada Hari Khaibar: Aku pasti akan memberikan standard ini kepada orang yang mencintai Allah dan Rasul-Nya dan Allah dan Rasul-Nya mencintainya juga. Ia (narator) mengatakan: Kami telah cemas menunggu untuk itu, ketika dia (Rasulullah) berkata: Panggil 'Ali. Ia dipanggil dan matanya meradang. Dia meletakkan air liur ke matanya dan menyerahkan standard kepadanya, dan Allah memberinya kemenangan. (Acara ketiga adalah ini) ketika ayat (berikut) diturunkan: ". Marilah kita memanggil anak-anak kami dan anak-anak anda" Rasulullah (saw) disebut 'Ali, Fatima, Hasan dan Husain dan berkata: Ya Allah, mereka adalah keluarga saya.

(Sahih Muslim, Chapter of Virtues of Companions, Section of Virtues of Ali, Book 31, Number 5915)

Mungkin dalam Sahih Muslim ini , penerangannya berserta bahasa Arabnya yang berpuitis boleh memberi orang lain untuk menterjemahnya dengan maksud yang lain , bukti kedua ini saya berikan ,

~ Sebagai contoh, kita membaca nota versi berikut daripada Muhibuddin al-Tabari dalam "Al-Riyadh al-Nudhira Fi Manaqib ashra Mubashira '" buku terkenal nya 1 Volume 262:

عن سعيد قال أمر معاوية سعدا أن يسب أبا تراب فقال أما ما ذكرت ثلاثا قالهن رسول الله صلى الله عليه وسلم ...

Saeed berkata: Mu'awiyah memerintahkan Sa'd untuk mengutuk Abu Turab, jadi ia menjawab: "Tentang apa yang anda katakan, Nabi mengatakan tiga hal ... '

Imam Ahlul Sunnah Mulla Ali Qari juga mempercayai versi dicatat oleh Muhibuddin Thabari dalam karyanya yang terhormat Mirqat Sharah Mishkat, Volume 17 halaman 493.

~ Contoh Kedua adalah

Ibn Kathir mencatatkan bahawa:

وقال أبو زرعة الدمشقي : ثنا أحمد بن خالد الذهبي أبو سعيد ، ثنا محمد بن إسحاق ، عن عبد الله بن أبي نجيح ، عن أبيه قال : لما حج معاوية أخذ بيد سعد بن أبي وقاص فقال : يا أبا إسحاق ، إنا قوم قد أجفانا هذا الغزو عن الحج حتى كدنا أن ننسى بعض سننه ، فطف نطف بطوافك . قال : فلما فرغ أدخله دار الندوة ، فأجلسه معه على سريره ، ثم ذكر علي بن أبي طالب فوقع فيه ، فقال : أدخلتني دارك ، وأجلستني على سريرك ، ثم وقعت في علي تشتمه ؟

Ketika Muawiyah pergi haji, ia memegang tangan Sa'ad bin Abi Waqas dan berkata kepadanya: "Oh Abi Ishaq! Kami adalah orang-orang yang meninggalkan haji kerana perang sampai kita hampir lupa beberapa undang-undang, sehingga kami melakukan Tawaf (pradaksina) untuk meniru anda Tawaf '. Apabila mereka selesai (yang haji), dia (Muawiya) masuk pada dia (Saad) di ruangan rapat dan duduk dengan dia di sofa, lalu dia (Muawiya) disebutkan Ali bin Abi Talib dan mengutuknya. Dia (Sa'd) berkata: "Kamu membawa saya ke rumah anda dan membuat saya duduk di sofa anda dan kemudian anda telah mula mengutuk Ali?"
(Al-Bidayah wa al Nahayah, Volume 7 halaman 341, Bab: Kelebihan Ali
)

Jelaslah bahawa Al-Nawawi telah berusaha untuk menyembunyikan tradisi ini, sehingga dapat menipu orang dengan membuat alasan lumpuh dan menyerahkan dugaan bahawa Muawiyah tidak meminta Sa'ad untuk mengutuk Ali (as).

Kita harus menunjukkan bahawa sebuah Nasibi dalam forum debat yang sangat dikenal Syiah di internet cuba untuk melemparkan keraguan atas keaslian salah satu perawi dalam tradisi iaitu Khalid bin Ahmed, kerana Nawasib yang gemar berputar anti-teks Syiah di seluruh internet, kami akan mengklarifikasi salah faham ini, Khalid bin Ahmed narator adalah narator yang sangat otentik. Al-Dahabi berkata tentang dia: "Imam, Muhadith, Thiqah" (Siar alam Nubala al, v9 p539). Imam Yahya bin Mueen berkata: 'Thiqah' (Tahdib al-kamal, v1 P301). Imam Ibnu Haban termasuk dia dalam bukunya periwayat otentik 'al-Thuqat' (v8 p6). Dia juga telah dianggap Thiqah oleh Imam Ibn Majah ketika dia menyatakan dalam bukunya bahawa ia hanya diriwayatkan dari perawi hadis mempunyai Thiqah sedangkan Khalid bin Ahmed dalam rantai boleh dibaca dalam buku ini. Imam Hakim meriwayatkan hadis dari dia dan menyatakan hadis yang akan Sahih sesuai dengan keadaan Imam Muslim sementara Imam Dahabi menggemakan sama (Mustadrak, v4 p117 Hadis 7072). Imam Ibnu Majah meriwayatkan hadis dari dia dan Imam tercinta Al-Baani Salafies menyatakan hadis ini sebagai 'Sahih' (Sahih Ibnu Majah, v2 P351 Hadis 3188).

TEKS PENUH ADA DI
http://www.answering-ansar.org/answers/muawiya/en/chap7.php

4 comments:

Anonymous said...

bertaubatlah..kembalilah ke pangkal jalan,,

Kalau kita kaji sejarah awal Syiah, ianya merupakan pergerakan yg dipelopori oleh Abdullah bin Saba’, seorang Yahudi yang memeluk Islam dengan tujuan untuk mendapatkan pengaruh daripada Khalifah Uthman r.anhu. Tetapi apabila beliau tidak berjaya mempengaruhi Khalifah, maka dirancang pula pembunuhannya… Begitu juga semasa beliau cuba mendekati Ali r.anhu. Beliau juga yg merancang pembunuhan Ali r.anhu…


geng2 Syiah ni mungkin akan cuba menafikan kewujudan Abdullah bin Saba’ ini.. Ini kerana, jika menerima Abdullah bin Saba’ sebagai pelopor gerakan Syiah, maka sudah tentu kesesatan Syiah ini tidak dapat diselindungkan lagi.. Tapi, geng2 Syiah ini mungkin boleh merujuk (kalau rajin nak rujuk la) :

1. Sa’ad bin Abdullah al-Qummi (Usul Mazahib as-Syi’ah al-Imamiyah al-Ithna Asyariyah. 1/74)

2. An-Naubakhti (At-Thusi. Al-Fihris hlm. 75)

3. Abdullah an-Nasyi’ al-Akbar (Masail Imamah. W 293)

4. Abdullah al-Mamaqani (Tanqih al-Maqal W. 1351) Muhammad Husin al-Zain (Lihat: Asy-Syi’ah fit Tarikh. Hlm. 213)

Semua ulamak dan penulis di atas menyatakan kewujudan Abdullah bin Saba’ ini..

Mohamad Yamin said...

salam , kalau anda kaji betul2 , anad akan mendapati Abdullah bin Saba tu adalah rekaan semata-mata ..

adakan anda sudah membaca teks saya mengenai abdullah bin saba ?? bacalah(jika rajin)

dalam teks itu , anda akan dapati bahawa banyak yg bercangggah daripada tuduhan anda ..

semua ini akan berbalik kepada saif bin umar yg telah memutar belitkan supaya orang percaya kepada tuduhan ini ...

Anonymous said...

Tak payah kajilah.... Siapa kita mahu mengkaji sejarah yg kita tak tahu kebenarannya.. Kita bukannya cendikiawan, kita bukan ulamak... Apa yg perlu kita buat ialh, kita ikutlh pemerintah kita, mufti kita dan ulamak yg diiktiraf di malaysia ni. Itulah jalan paling selamat. Insyaallah Allah ampunkan dosa kita, sbb semua itu tanggungjawab pemerintah dan ulamak muktabar Malaysia.

Mohamad Yamin said...

adakah ini pemahaman yang betul ?? ... dakah nabi Ibrahim hanya ikut org yg terdahulu atau beliau pergi mencari kebenaran ...kenapapemikiran anda begini ..kita adalah manusia yg perlu mencari kebenaran dengan sedaya upaya dan berfikiran terbuka ... ambil semua pendapat dan cuba fikirkan yg mana betul dari segi Islam dan akal ... sesungguhnya akal x akan bertentangan dengan Islam ... apa yang membuatkan anda fikir kita perlu ikut mufti ...pernah juga antara mufti di malaysia bertentangan pendapat .. jadi patutkah kita ikut sahaja tanpa berfikir??